Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να απαιτήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
ΖΗΤΑΜΕ
1. Κατάργηση των πειθαρχικών ποινών. Τροποποίηση των άρθρων του Σωφρονιστικού Κώδικα 68, 69, 70, 71. Σε κάθε περίπτωση οι πειθαρχικές ποινές να εξαλείφονται μετά την έκτισή τους, να μην υπολογίζονται αθροιστικά και να μην λαμβάνονται υπόψη για τις άδειες, την εργασία, την εκπαίδευση και την υφ’ όρους απόλυση μετά τη λήξη τους.
2. Να μειωθεί το όριο έκτισης της ποινής για την υφ’ όρων απόλυση, από τα 3/5 στα 3/7. Να καταργηθεί άμεσα η αντισυνταγματική διάταξη που επαύξησε στα 4/5 το όριο, για τα αδικήματα περί ναρκωτικών.
3. Εφάπαξ μείωση κατά 3 έτη όλων των ποινών, για να διευκολυνθεί υφ’ όρων απόλυση και η αποσυμφόρηση των φυλακών. Όχι στις νέες πανοπτικές φυλακές, που χτίζονται απομονωμένες μακριά από τον ιστό από της πόλης.
4. Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Καθιέρωση ανοιχτών δομών φροντίδας και προστασίας των εφήβων και των νέων.
5. Μείωση της «οροφής» των 25 ετών συνεχούς κράτησης. Μείωση του ελάχιστου ορίου έκτισης για την υφ’ όρων απόλυση στην περίπτωση των ισοβίων στα 12 χρόνια από τα 16 που είναι σήμερα, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
6. Να εφαρμοστεί αυτόματα χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, η χορήγηση αδειών, αναστολών και λοιπών ευεργετημάτων με μόνο κριτήριο τις προϋποθέσεις του νόμου, με μείωση των ελάχιστων ορίων έκτισης ποινής για την ενεργοποίησή τους. Να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών σε 60 μέρες για όσους δικαιούνται πενθήμερες και σε 96 μέρες για τους δικαιούμενους οχταήμερες.
7. Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και να μειωθεί το όριο στους 12 μήνες.
8. Είναι γνωστή την τελευταία 8ετία, η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων, που οδήγησε σε εκδικητικά εξοντωτικές ποινές. Ζητάμε ανάλογες ποινές και ευρεία εφαρμογή του μέτρου αναστολής και υφ’ όρων απόλυσης.
9. Πλήρης, μόνιμη και 24ωρη ιατρική κάλυψη και σεβασμός στους ασθενείς. Δημιουργία και βελτίωση επαρκών χώρων υγιεινής (λουτρά και τουαλέτες). Άμεση ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, με πρόβλεψη πτερύγων για τις γυναίκες και τους ανήλικους, που τώρα δεν υπάρχουν. Άμεση μεταφορά των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, με ασθενοφόρα και όχι σε κλούβες δεμένοι πισθάγκωνα.
10. Να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στη φοίτηση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα επαγγελματικά εργαστήρια και στη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα, σε όλους τους κρατούμενους αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση. Να χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες, σε όλους τους κρατούμενους, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για σπουδές εκτός φυλακών και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Ουσιαστική επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές.
11. Κατάργηση του άβατου των φυλακών. Ελεύθερη πρόσβαση των: κοινωνικών και πολιτικών φορέων, Δικηγορικών Συλλόγων, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ΕΙΝΑΠ, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμούς. Ελεύθερη διακίνηση πολιτικών και επιμορφωτικών εντύπων, χωρίς καμία εξαίρεση.
12. Θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και εφαρμογή του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης καθώς και του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας.
13. Διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου σε ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των κρατούμενων και των επισκεπτών. Ιδιαίτερος κλειστός χώρος για τη συνεύρεση με τον /την σύντροφό μας.
14. Εργασία και πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλους και όλες. Ευεργετικός υπολογισμός των ημερών απασχόλησης στην ποινή.
15. Δικαίωμα επιλογής έκτισης της ποινής στη χώρα καταγωγής για τους αλλοδαπούς κρατούμενους αν και εφόσον αυτοί το επιθυμούν.
16. Εξανθρωπισμός των συνθηκών μεταγωγών με τη βελτίωση των χώρων στα απαράδεκτα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Πρόβλεψη τακτικότερων σταθμεύσεων, βελτίωση των χώρων κράτησης στα άθλια «Μεταγωγών» και ταχύτερη προώθησή μας στις φυλακές.
B. Με αφορμή τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης εντός του καταστήματος αλλά και της αντιμετώπισής μας από το σύνολο των υπηρεσιών του Υπ. Δικαιοσύνης, πιο συγκεκριμένα:
Ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Λιγοστά, έως ανύπαρκτα υλικά καθαριότητας (χωρίς δικαίωμα προσωπικής αγοράς).
Ανύπαρκτοι κανόνες υγιεινής (έλλειψη ζεστού νερού).
Ανύπαρκτη κοινωνική υπηρεσία και πρόνοια.
Απαράδεκτη τροφοδοσία λόγω έλλειψης υλικών.
Άγνωστη λέξη η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.
Ρατσιστική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε θέματα αδειών και αναστολών.
Άνιση αντιμετώπιση υπολογισμού ποινών για την αναστολή ανάλογα με τα αδικήματα (2/5, 3/5, κ.λπ.).
Η μεγάλη αργοπορία στον προσδιορισμό της εκδίκασης των αδικημάτων και ειδικότερα στην εκδίκαση των εφετείων.
Η ιδιαίτερη σκληρότητα των ανθρώπων που μας δικάζουν, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που τους έχουν γίνει.
Η ανύπαρκτη δεύτερη ευκαιρία που όλοι περιμένουμε και που πολλοί από μας δικαιούνται, αλλά ποτέ δε μας δίνεται.
Αποφασίσαμε να απέχουμε από το συσσίτιο της φυλακής από τις 03/11/2008 έως ότου ληφθούν ανάλογα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω.
[ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου
Απάντηση στο υπουργείο
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός της συμμετοχής των κρατουμένων στην αποχή συσσιτίου σε 21 φυλακές της χώρας. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία από την κατάθεση των υπογραφών στις γραμματείες των φυλακών. Γρεβενά: Στις 3 από τις 4 αχτίνες: σε σύνολο 180 κρατουμένων και οι 180. Χίος 183 στους 184, Χαλκίδα 70%, Ανήλικοι Αυλώνα: 183, Χανιά 102, Κορυδαλλός Α΄ Πτέρυγα 50%, Β΄ Πτέρυγα 300 στους 300, Γ΄ 350 στους 350, Δ΄ 420 στους 420, Ε΄ 300 στους 300. Δεν έχουμε στοιχεία για την ΣΤ΄, Πάτρα Α΄, Β΄, Γ΄ πτέρυγες καθολική συμμετοχή. Αλικαρνασσός 194 έλληνες και 54 αλβανοί, Άμφισσα 254, Κομοτηνή 230, Γιάννενα 185 σε 220, Διαβατά (άντρες) 463 από τους 590, Διαβατά (παράρτημα γυναικών) 25 από τις 27, Διαβατά (παράρτημα ανηλίκων) συμμετοχή 12 στους 12, Ανηλίκων Βόλου καθολική συμμετοχή, στη Νεάπολη Κρήτης η Γραμματεία των φυλακών δεν παρέλαβε -παρά τις διαμαρτυρίες- τα αιτήματα και τις υπογραφές των κρατουμένων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δυστυχώς, κινείται για άλλη μια φορά σε λάθος κατεύθυνση. Επιμένει να στηρίζεται στη λογική «περισσότερη φυλακή», ενώ το ζητούμενο είναι «λιγότερη φυλακή». Οι απαντήσεις του υπουργού είναι γενικές και αόριστες και δεν ανταποκρίνονται στα μεγάλα και καυτά αιτήματα των κρατουμένων. Επιμένει να βαφτίζει εμπόρους ναρκωτικών τους χιλιάδες τοξικοερξατημένους, οι οποίοι είναι θύματα της πραγματικής εμπορίας και υπόσχεται «ελάφρυνση» σε μια ανύπαρκτη κατηγορία κρατουμένων.
Η αδυναμία του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών να κατανοήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, αναδεικνύει ότι πρόκειται για μια αποκομμένη ομάδα, που ελάχιστη σχέση έχει με τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα καθημερινά προβλήματα των κρατουμένων.
Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε κατοίκους άλλου πλανήτη και στηρίζεται στο «άβατο» τον ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι η οργή και το όνειρο δεν φυλακίζονται.
Η ενημέρωση συνεχίζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες: Πάνος Λάμπρου (6944 361139), Ιωάννα Δρόσου (6936514299). ]http://www.keli.gr/